Uz moto #BeActive diljem Hrvatske će se od 23. do 30. rujna održati Europski tjedan sporta čija je glavna zadaća promicanje sporta i redovite tjelesne aktivnosti građana svih dobi. Europski tjedan sporta u Hrvatskoj će službeno biti otvoren na Jarunu 23. rujna gdje će se svima, koji još nisu odabrali sport za sebe, omogućiti da besplatno isprobaju više od 30 sportova, a službeno će biti zatvoren 30. rujna u Vukovaru. Ovu veliku međunarodnu inicijativu pokrenula je Europska komisija kako bi promicala sport i tjelesnu aktivnost građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom. "Prema istraživanju koje je u lipnju ove godine proveo Središnji državni ured za šport gotovo dvije trećine, odnosno čak 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugim vidom tjelesne aktivnosti, a što su stariji Hrvati se navedenim aktivnostima bave sve manje, dok svi mi imamo potencijal za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću neovisno o dobi, fizičkoj spremi ili invaliditetu i treba samo odabrati vrstu treninga koji nam najbolje odgovara", kazala je na predstavljanju ovogodišnjeg programa "BeActive" državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić. Jarun će biti središnje mjesto događanja Europskog tjedna sporta koji će se tijekom cijelog tjedna održavati i u ostalim gradovima Hrvatske s namjerom da se građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potakne na aktivniji i zdraviji život. Uz Janicu Kostelić na predstavljanju Europskog tjedna sporta nazočni su bili i voditeljica službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Martina Jeričević, kineziolog i nutricionist Mario Mlinarić, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport Marija Crnković te ambasadorice projekta stolnotenisačica Sandra Paović i rukometašica Maida Arslanagić. Na Jarunu će u sklopu Europskog tjedna sporta biti postavljeni sportski tereni i posebne zone na kojima će građani svih uzrasta moći okušati u prakticiranju gotovo svih vrsta sporta, ali i upoznati se s ponudom sportskih klubova, fitness centara te saznati više o važnosti zdrave prehrane. Posebni programi bit će organizirani u školama kao i u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije i relaksacije na radnom mjestu. "Važno je podići svijest o važnosti sporta i fizičke aktivnosti u Hrvatskoj i utjecati na stereotipe o tome tko može sudjelovati jer sport i fizička aktivnosti moraju biti dostupne svima", zaključila je državna tajnica za šport Janica Kostelić. Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a koja je ove godine organizirana oko četiri središnje teme: obrazovanje, radno mjesto, otvoreni prostor te sportski klubovi i fitnes centri.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nominirao je najtrofejnijeg vaterpolskog trenerom svih vremena i jednog od najtrofejnijih trenera svijeta Ratka Rudića za najuspješnijeg trenera u izboru Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Ovaj izbor MOO je pokrenuo prvi put ove godine, a nominacija HOO-a je očekivana jer je Ratko Rudić u igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio 67 trofeja, od toga 19 klupskih naslova i 48 reprezentativnih medalja, uključujući 19 zlatnih. Na velikim seniorskim natjecanjima poput europskih i svjetskih prvenstava i olimpijskih igara osvojio je 21 medalju, uključujući 10 zlata. Kao igrač i trener je u razdoblju od 1968. do 2016. 12 puta sudjelovao na olimpijskim igrama, što je apsolutni rekord u povijesti hrvatskog sporta. Jedini je vaterpolski izbornik na svijetu koji je bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak s tri države, Jugoslavijom, Italijom i Hrvatskom. Po broju osvojenih trofeja Rudić je sa 36 medalja drugi najuspješniji izbornik u povijesti svih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea, koji u svojoj riznici ima 45 odličja. Godine 2007. uvršten je u međunarodnu Kuću slavnih vodenih sportova na Floridi. Na klupi hrvatske reprezentacije na SP-u u Melbourneu 2007. osvojio je prvo mjesto, a na SP-u u Rimu 2009. broncu. Na EP-u u Zagrebu 2010. osvojio je zlato sa Hrvatskom koja je po prvi put postala europski prvak. Na SP-u u Šangaju 2011. obranio je broncu iz 2009. Na OI 2012. u Londonu hrvatski su vaterpolisti s nikad prije viđenom dominacijom na olimpijskim igrama pobijedili u svih osam utakmica i osvojili prvo vaterpolsko olimpijsko zlato, a Rudić je nakon Italije i s Hrvatskom uspio kompletirati poker četiriju različitih najvećih reprezentativnih trofeja (SP, EP, Svjetska liga, OI). S Hrvatskom je u 8 godina osvojio ukupno 10 medalja uključujući 5 s velikih natjecanja i ukupno 4 zlata uključujući zlatni triplet sa velikih natjecanja (OI, SP, EP). Ratko Rudić je vaterpolo je počeo igrati 1958. godine u Jedinstvu iz Zadra, a zatim je od 1963. do 1971. godine igrač splitskog Jadrana, s kojim 1967. godine osvaja Zimsko prvenstvo Jugoslavije. Nakon odlaska iz Splita deset godina, od 1971. do 1981., igra za beogradski Partizan s kojim osvaja prvenstva Jugoslavije 1972., 1973., 1974., 1975., 1977., 1978. i 1979. godine. Zimsko prvenstvo osvojio je 1972. godine, a kup Jugoslavije 1974., 1974., 1975., 1977., 1978. i 1979. godine. S Partizanom je bio prvak Europe 1974. i 1975. godine. Kao mladi vaterpolist bio je pričuva na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, kada je osvojena zlatna medalja. Srebrnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi, a sudjelovao je i na Igrama 1972. godinu u Münchenu.

Direktor i glavni urednik Sportske televizije (SPTV), Petar Čavlović i Jura Ozmec predstavili su u četvrtak 14. rujna u sjedištu HOO-a čelnim ljudima Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i najvažnijim operativcima HOO-a novu jesensku programsku shemu koja kreće u ponedjeljak 18. rujna na Sportskoj televiziji. SPTV je najgledaniji sportski kanal u Hrvatskoj, prema istraživanju AGB Nielsen, te jedina televizija u svijetu s nacionalnom koncesijom koja je u stopostotnom vlasništvu jednog nacionalnog olimijskog odbora.