Yoo i Praggnanandhaa prvi polufinalisti

15/10/21

Yoo i Praggnanandhaa prvi polufinalisti

SAŽETAK

Na internetskoj stranici chess24.com počeo je finalni, peti "Turnir izazivača Julius Baer", pandan "Meltwaterovom Turniru prvaka".

Na internetskoj stranici chess24.com počeo je finalni, peti "Turnir izazivača Julius Baer", pandan "Meltwaterovom Turniru prvaka", na kojem sudjeluju osmorica najboljih s prethodna četiri turnira.

Na tim je turnirima sudjelovalo 20 najperspektivnijih mladih svjetskih šahista i šahistkinja, koji su se natjecali u ubrzanim tempom (10 minuta za cijelu partiju + dodatak od 5 sekundi poslije svakog odigranog poteza).

Pobijedio je Nijemac Vincent Keymer (17) sa 73 boda, drugo i treće mjesto osvojili su Amerikanac Awonder Liang (18) i njegov sunarodnjak Christopher Yoo (15) sa po 63 boda, četvrti je bio Rus Volodar Murzin (15) sa 61 bodom. Peti je bio Indijac Praggnanandhaa (16) s 57, šesti Uzbekistanac Nodirbek Abdusattorov (17) s 52, sedma Kineskinja Lei Tingjie (24) s 47, a osmi Indijac Leon Luke Mendonca (15) s 46 bodova.

Ovaj redoslijed odredio je četvrtfinalne parove. Najuspješniji igrač u ukupnom poretku, 17-godišnji Nijemac Vincent Keymer za plasman u polufinale borit će se s osmoplasiranim Indijcem Leonom Lukeom Mendoncom (15 godina, rejting 2536 bodova). Preostali parovi su: Liang - Abdusattorov, Yoo - Tingjie i Murzin- Praggnanandhaa.

Mečevi se sastoje od četiri partije ubrzanim tempom, a u slučaju neodlučenog rezultata 2:2 odluka o pobjedniku pada u mini-dvoboju od dvije partije igrane u tempu od 5 minuta za cijelu partiju i dodatak od 3 sekunde poslije svakog poteza.

Prvoga dana odigrana su dva četvrtfinalna meča, a plasman u polufinale izborili su 16-godišnji Indijac Praggnanandhaa i 15-godišnji Amerikanac Christopher Yoo. Praggnanandhaa je lako s 3:0 svladao 15-godišnjeg Rusa Volodara Murzina, a u dvoboju između 15-godišnjeg Amerikanca Christophera Yooa i 24-godišnje Kineskinje Lei Tingjie odvijala se prava drama.

Dvoboj ubrzanim tempom završen je neodlučenim rezultatom 2:2, a u brzopoteznom mini-dvoboju Kineskinja je nakon remija u prvoj partiji u drugoj postigla dobivenu poziciju. No, iako je imala i bolje vrijeme, napravila je nekoliko grješaka, što je Yoo iskoristio za veliki preokret vrijedan plasmana u polufinale. 

Rezultati prvih četvrtfinalnih dvoboja: Yoo-Tingjie 3,5:2,5 (2:2, 1,5:0,5), Murzin- Praggnanandhaa 0:3. 

Sutra se igraju preostala dva četvrtfinalna dvoboja Keymer-Mendonca i Liang-Abdusattorov. 

Pobjednik ovog turnira izborit će pravo nastupa na velikom „Meltwaterovom Turniru prvaka“ slijedeće godine.

Izvor: Hina

Moglo bi vas zanimati...