Licemjerje

04/10/21

Licemjerje

SAŽETAK

Ne poznajem Ivana Bebeka. Mislim, znam tko je, sasvim sigurno jedan od najboljih sudaca u HNL-u, ali nismo si prijatelji. 

Ne poznajem Ivana Bebeka. Mislim, znam tko je, sasvim sigurno jedan od najboljih sudaca u HNL-u, ali nismo si prijatelji. Jednom smo, baš u Splitu, dijelili isti hotel i sjedili kojih sat vremena u nekom ovećem društvu, pričajući o sportu. Jednom. To je sve. Ne branim Ivana Bebeka, posebno ne zbog, za sada, dok ovo pišem, još uvijek navodnih izjava o kolegama iz Splita, no i on ima pravo na privatno mišljenje o meni kao novinaru, ako ja imam pravo javno pisati ili govoriti o njemu kao sucu. Nemam ni potrebe braniti čovjeka koji je u privatnom društvu, izgleda navučen na tanak led, kazao što je kazao. Neki „prika“ je to i snimio i poslao, baš prikladno, u javnost. Pa tko je veći negativac u toj priči? Ne osuđujem Ivana Bebeka. Ne u Hrvatskoj, u kojoj, kako kaže Nenad Bjelica, gotovo svaki funkcioner iz bilo koje svečane lože bilo kojeg nogometnog stadiona zaslužuje izgon iz nogometa za izrečeno. A Bjelica dobro zna što se u ložama i šire priča, čak je slušao i neke puno neprimjerenije urlike na svoj račun nego što su ova, navodno Bebekova, privatna razmišljanja. Ne osuđujem, jer ne smijem to raditi u društvu koje ovako dvolično reagira. Ipak, da se stvari unutar nogometne organizacije trebaju posložiti, a sve vezano uz najboljeg suca preispitati, to odobravam, ali ne ovako, ne javno, ne u atmosferi linča, ne uz naslovnice novina i svakodnevne TV priloge. Zašto? Jer u današnjoj Hrvatskoj, očito je da jedno povlači drugo - danas je u pitanju Bebek, sutra ja, prekosutra vi. Licemjerje je prešlo sve granice, a norme ponašanja nam nameću osobe koje nemaju ni grama srama, kulture ili empatije. Pokušavaju odlučivati baš o svemu. A izgleda da se ponovo bude i kreću u ples protiv zdravog razuma. Imam čak informaciju da je jedan tv kolega smaknut s prijenosa određenog kluba, jer je netko u klubu tako odlučio!? Dakle, u klubu, a tv šefovi su takav prijedlog prihvatili bez pitanja, bez otpora, bez logike, bez razgovora sa svojim djelatnikom??? To je, dakako, više od samo hipokrizije, to već graniči s ludilom. U sportu je to još pogubnije, jer sport je zapravo život sažet u kratkom trajanju nekog sportskog događaja, nekoliko godina iskustva „običnog“ čovjeka stane u jednu utakmicu ili recimo seriju skokova u vis… Pa kad sam već kod visa, idem na vedrije teme, ostavljam licemjere i luđake samima sebi. Nadam se, još uvijek, da pamet može prevladati. Nadam se…

Blanka Vlašić je s najviše glasova nazočnih postala članica europske komisije sportaša. U Dubrovniku je, kako kažu izvještaji, odradila sve što je trebalo da bi se dokazala europskim predstavnicima sportaša kao pozitivna i dovoljno prodorna za ciljeve koje komisija, na čelu s Gerdom Kanterom treba promovirati. Svoju je snagu, zapravo, nama u Hrvatskoj pokazala nedavno, kad je lijepim, pristojnim i uvjerljivim pismom odagnala zlurade napade i besmislene optužbe da baš ona želi „srušiti“ Hrvatski atletski savez. Taj savez, ruku na srce, uopće nitko ne treba rušiti, urušit će se sam s načinom vođenja kakav je na djelu, no Blankino pismo javnosti jasno je pokazalo da smo nakon njezine briljantne atletske karijere dobili ženu koja glasno i vrlo otvoreno, javno, a ne zakulisno kuca na vrata predsjednice saveza. Kad se službeno oprostila od skakačke karijere, napisao sam u ovom blogu da bi ju svakako trebalo angažirati da bude ili u HAS-u ili u HOO-u. Sad se, eto, sama nametnula, em je buduća dopredsjednica HOO-a, em je članica Komisije sportaša u EOO, em je najavila da ulazi u HAS.

No, ponovit ću: to što je netko svjetski prvak ne znači da zna išta o upravljanju sportom…

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...